Slavske ikone i njihova cena ili zašto su ikone “skupe”

Sigurno ste se mnogo puta pitali zašto su slavske ikone različite cene, zašto su neke jeftinije, a druge skuplje. Znam, i ja sam postavljala isto to pitanje davno pre nego što sam uopšte osetila želju da ih slikam.

Na cenu pravoslavne slavske ikone, u Beogradu kao i bilo gde drugde, utiče niz faktora. A sve o ovim činiocima koji utiču na cenu slavskih ikona i ljubavi koju ikonopisac utka u svako svoje delo možete saznati u narednim redovima.

Slavske ikone znak pravoslavlja

Navešću 5 glavnih stvari koje utiču na cenu slavske ikone:

  1. Svaka pravoslavna ikona je umetničko delo. Bez obzira koliko vam delovalo da su sve pravoslavne ikone slične, gotovo identične, znajte da je svaka od njih delo za sebe. Iza nje stoje sati razmišljanja i osećanja koja će grejati vaš dom generacijama.
  2. Svaka ikona je unikatna. Svaki ikonopisac tokom svog stvaralačkog staža počne da razvija svoj stil, formu. Jednostavno sazreva kao umetnik. Zbog toga svaka slavska ikona sa sobom nosi jedan deo tog njegovog puta i promene. Ako počnete da izučavate ikonopis u jednom trenutku ćete moći da prepoznate ikonopisca koji je radio. Oni koji su dublje zašli u ovu tematiku mogu, ne samo da prepoznaju autorov specifičan stil, već i period u kojem je slikao baš na taj način.
  3. Materijal za izradu ikona jedan je od presudnih činilaca u formiranju cene slavske ikone. Svaki ikonopisac mora da kupi materijal kojim stvara pravoslavnu ikonu. Što je kvalitetniji materijal i što je veća površina na kojoj se slika, veća je i cena. Prosto, svi mi moramo platiti materijal sa kojim radimo. Moramo se podsetiti da se ikona, u većini slučajeva, pozlaćuje sa 24 karatnim zlatom. I, ne, to nije šala.
  4. Rad i uloženo vreme u izradu pravoslavne ikone. Kad odete kod automehaničara, ili bilo kog drugog majstora, on vam naplati delove plus svoj rad koji je često daleko skuplji od svih delova. Slično je i u ikonopisu. Ikonopisac mora provesti godine učeći, slikajući, čitajući, izučavajući i obrazujući se kako bi mogao da naslika najbolju moguću pravoslavnu ili slavsku ikonu.
  5. Život je poslednji činilac u ovom nizu. I umetnici moraju da plate račune i žive od svog rada, baš kao i svi drugi. Da, tačno je da nemamo radno vreme. Međutim, vrlo često danju završavamo obaveze koje svi imamo, a noću, dok grad spava, slikamo kako bi imali mir i smirenje i to preneli u ikonu koja će krasiti vaš dom.

Ono što je besplatno i nikakvim novcem se ne može platiti jeste ljubav sa kojom ikonopisac radi svoj posao. Znam da će slavska ikona krasiti vaš dom kroz generacije koje će doći. Da ikona biti mesto okupljanja vaše porodice, topao kutak uz koji će biti vezane sve vaše lepe uspomene i to je najveća nagrada za svakog umetnika.